"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Saturday, 10 June 2017

Bukan Milikku

Assalamualaikum...

Rasanya, belum terlambat untuk aku ucapkan selamat menunaikan ibadah dalam bulan Ramdan..semoga kali ini lebih baik dari yang lepas-lepas.

Actually, banyak cerita aku simpan dalam kepala otak...tapi sebab tak ada masa sangat nak update, so tergendala je niat tu..haha...tiba-tiba ada few peminat (peminat ker???cewah... 😝) yang tanya pasal entry baru...tu yang semangat nak publish satu entry untuk bulan ni. Jujur cakap, tahun ni, hambar sikit blog aku sebab baru dua entries yang published kan?kikiki..bila ada orang komen and hantar emel, baru aku ada semangat nak update lg..hahaha....your support is truly important guys...thanks...!!😉

Ok, straight to the point, entry ini aku dapat ilham masa aku tengah dengar tazkirah lepas teraweh kat surau rumah aku...dicombine pulak dengan lagu 'Alhamdulillah - Wani ft Juuzzthin' and 'Pesan - Irfan Haris' yang comel ehh...hahhaa...

Tazkirah tu disampaikan oleh Pencetus Umah (PU) Merico Achenk Abdullah..(baru aku perasan, handsome sungguh PU ni..berkarisma pulak tuh...hahhaa...blink-blink mata aku duk tengok..hahha..)

Banyak benda yang PU ni cerita...tapi something yang aku agak terasa bila dia cakap tentang nikmat. Semua orang tahu yang segala rezeki and apa yang kita ada ni Allah yang bagi...dari kita bangun tidur sampai kita tdur balik, even masa tengah tidur pun nikmat dari Allah...betul tak? Tapi, betapa ramai yang kadang-kadang terlupa benda ni? Aku pun termasuk golongan yang terlupa nak sentiasa ingat kat Tuhan...terlupa bahawa nikmat-nikmat tu semua bukan milik kita...

Dan betapa ramai yang sedar diri kita ni manusia, tapi tak sedar bahawa kita ni hamba Tuhan. Contohnya; kalau someone tu sekadar tahu dia seorang manusia, dia akan cakap yang minum air boleh hilangkan haus...tapi kalau someone tu sedar diri sebagai hamba, dia akan cakap bahawa Allah lah yang boleh hilangkan haus....haa...korang yang mana?huhu...

Rezeki:

For now, aku rasa macam dah cukup complaisance dengan apa yang aku ada..terasa bangga dengan pencapaian setakat ini...tapi aku lupa yang bila-bila masa semua nikmat boleh ditarik balik sekelip mata jer...mulalah aku risau fikir masa depan..tentang kerja aku..tentang perkara yang berkaitan dengan survival aku....sampaikan kalau boleh nak kumpul harta/duit banyak-banyak untuk tampung hidup aku one day nanti...huhu...

Sebelum Ramadan baru-baru ini, aku ada kenal someone yang newly diagnosed....(kenal kat program NGO HIV)...dia nampak risau and kesian tengk dia (tapi comel and handsome..hahahahahhaha..) bila aku duk borak-borak..rupanya dia baru diberhentikan bila company (multi national company) dia dapat tahu yang dia poz 😓 ...hmm...3 bulan lebih dia menganggur..sedangkan sebelum itu, dia dah lama kerja dalam bidang dia tu...sungguh Allah maha besar..bila-bila masa dia boleh tarik balik apa yang Dia bagi kat kita..huhu...sekarang ni, dia dah start ubat..dia ada cerita kat aku yang dia rasa lemah sangat lepas start HAART tu..rasa pening-pening..kesian kat dia weh...teringat masa aku mula-mula start dulu....cuak, takut semua ada....tapi aku just mintak dia tahan sikit...I said: "sekejap je effect tuu...insyaAllah nanti lama-lama akan biasa.."..pada hal aku pun rasa kesian kat dia..hmm

Dari kisah dia ni pun aku dah terfikir 'macam mana aku nak tukar kerja lain kali? Semua kawan aku dah tukar kerja....tinggal aku je weh... 😔 ' macam-macam orang akan mengata kat aku nanti...dah la tak kahwin-kahwin...kerja pun setakat tu jer..hmm.....

Sungguh, rezeki itu Allah yang bagi...

Jodoh:

Bab ini, aku tak pandai nak kupas banyak...kalau ikut kefahaman orang ramai, jodoh adalah termasuk perkara yang hanya Allah je tahu...

Tapi, makin aku belajar and selidik tentang hal ini, ada yang berhujah bahawa taraf 'jodoh' tak same macam 'rezeki'...meaning, dalam Quran terang-terang mention yang rezeki tu Allah yang akan tentukan dan cukupkan..tapi bab jodoh, semuanya Allah bagi pilihan untuk "kahwin sesiapa je yang kita pilih"...so, it is a choice to get married or not..(boleh baca artikel Apakah Jodoh di Tangan Allah atau Manusia? and Antara Rezeki, Jodoh dan Ajal )...but in my case, mungkin aku sendiri yang pilih tak nak kahwin kot sebab banyak benda aku kena fikir; dengan naluri lagi...my status lagi...entah lah...takut menzalimi isteri pulak nanti...dan takut kalau isteri jadi jemu lama-lama dengan situasi aku..huhu..

huntong la dorang yang dah kahwin tu...at least ada someone yang boleh jaga dorang bila dah tua nanti...kan kan kan...

Jujur aku cakap, perasaan plu tu tak hilang dari diri aku...even aku dah tak fikir sangat and nak move on, tetap akan ada rasa nak someone special who can appreciate me as I am...accept me for my status...and maybe to guide me to a better life...who knows right?...haha..entah lah..mustahil lah...aku tunggu jelah siapa-siapa kat alam 'Sana' nanti...tu pun kalau aku masuk syurga la...haha...

Speaking of syurga, ada jugak aku terfikir, mungkin kat syurga nanti akan ada jodoh untuk plu-plu..sebab apa yang dilarang di dunia, semuanya halal kat syurga kan?so, I guess it should include gay thingy la kan?ke bukan?hmm...malah, aku pernah dengar ceramah seorang Ustaz, dia cakap perasaan kita akan sama je kat syurga nanti...maybe kalau kita ni ada naluri suka kat lelaki, kat syruga pun still sama la kot?aku tak nak kupas banyak..haha...

Sungguh, jodoh itu belum milikku.... 

Ajal:

Kalau tak salah, kat psot sebelum ni aku ada cakap yang tahun ni masuk tahun ke-3 ak disahkan poz...and initial calculation dari doktor, ada 7 tahun before aids....since aku dah start HAART, kiraan tu mungkin dah tak valid lagi..tapi still akan kurang dari orang yang tak poz..

Cuba tengok gambar kat bawah ni..aku snap masa tengah dengar talk psl hiv:-

Apa-apa pun, ajal maut tu Tuhan yang tentukan..betul tak? Cuma aku kena prepare for any possibilities la...kalau setakat on-off buat amal soleh,hmm belum prepare lagi namanya ni...huhu

Kalau boleh, aku tak nak susahkan siapa-siapa masa ajal aku datang nanti...mungkin ini salah satu hikmah aku tak kahwin-kahwin lagi kot..haha...

Kadang-kadang terfikir; lebih baik aku yang 'pergi' dulu so that my famili tak payah susah-susah jaga bujang terlajak ni..haha dan tak payah lah aku duk fikir pasal masa depan sangat sebab a bit risau kalau dah tua duduk sorang-sorang...kikiki..tapi on the other hand, aku terfikir, lebih baik my parents yang 'pergi' dulu so that dorang tak tengok aku hidup sepi sorang-sorang...entah lah ...indeed, Allah knows best...hmm...

Sungguh, ajal itu hanya Tuhan yang tahu...

Apa-apa pun, antara tiga perkara kat atas tu: antara Rezeki, Jodoh dan Ajal, mana datang dulu, aku kena grab and kena prepare...Disebabkan jodoh tak datang-datang, aku rebut dulu rezeki..macam-macam aku buat untuk saving...kadang penat tapi I have to..untuk masa depan yang tak menentu... 😓 dan kalau ajal yang datang dulu, aku kena siap-siap untuk bertemu Pemilik kita...and I know I am haven't prepared for that yet😓

Oklah, see you guys another time..pesan aku kat diri sendiri/korang: jangan skip puasa and teraweh...walau sejahat mana pun kita, suruhanNya tetap kena buat..huhu. Memang susah nak maintain ingat kat Tuhan and bersyukur..kadang hari ni rasa nak wat ibadat..lepas tu esok buat dosa balik...haih...sehinggakan waktu turunnya wahyu tentang istiqamah ni, terkeluar uban kat rambut Nabi kita dulu sebab dia terfikir macam mana umatnya nak istiqamah...aku pun harap sangat yang aku terus-terusan buat amal soleh..amin...huhu...


 "Nanti di akhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa-doakanlah aku
Di saat aku menghadapNya"




6 comments:

  1. Yap En WK...hidup nie memang didalam aturan Allah...Dia yang tahu aper yg terbaik untuk kita....so be positif...sentiasa syukur...jangan down...jangan stress...sebab kami nie pengikut maya En WK sentiasa sygkan En WK...remembered that...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq amir..mmg cuba nk pikir positif salu..pengikut maya?haha...50 org je follower weh..kikiki

      Delete
  2. Biar betul ada yang di behentikan kerja aduh tak sanggup rasanya risau jugak nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. I thought tidak boleh diskriminasi. Cuba minta kawan refer kementerian sumber manusia, persatuan pekerja atau peguam. Walaupun comp ada polisi tapi undang2 adalah utama.

      Delete
    2. Setakat yg sy fhm: Peraturan psl 'tak boleh diskriminasi' tu tak wajib diikut..ad comp yg ikut..ad yg x..klo gomen,wajib ikut..

      Delete